Zanim przystąpimy do procesów związanych z wypalaniem kawy poruszymy dzisiaj temat, który spotyka się z wieloma niejasnościami wśród konsumentów. Dwa ziarenka – Arabica i Robusta i różnice między nimi.
Coffea arabica, czyli kawa Arabica.
Wysokość upraw 1000-2000 m.n.p.m.
Wysokość krzewu 4-6 m
Preferowana temperatura 15-24 stopni Celsjusza
Kształt ziarna podłużny i płaski z charakterystycznym rowkiem na kształt litery S
Zawartość kofeiny w ziarnie 1-1,5%
Smak naparu Arabici jest delikatny z tendencją do kwaskowatości, pozostawia świeży posmak, wyczuwalne są nuty owocowe zwłaszcza cytrusowe; lekka konsystencja
Coffea canephora, czyli kawa Robusta
Wysokość upraw 0-1000 m.n.p.m.
Wysokość krzewu 8-12 m
Preferowana temperatura 24-29 stopni Celsjusza
Kształt ziarna owalny z prostym rowkiem
Zawartość kofeiny w ziarnie 2-3%
Smak naparu Robusty jest intensywny z wyczuwalną goryczką, wyczuwalne są nuty pieczonego chleba, orzechów włoskich i gorzkiej czekolady; konsystencja kremowa
Często spotykamy się z mitem, że po prostu Arabica jest lepsza od Robusty – nie jest to prawdą
Arabica jest droższa od Robusty ponieważ jest rośliną trudniejszą w uprawie i warunki zbiorów bywają trudniejsze, ale to nie znaczy, że jest ona lepsza – jest po prostu innym gatunkiem kawy charakteryzującym się innymi walorami smakowymi