Witamy w kolejnej części naszego cyklu, w którym prezentujemy Wam drogę jaką pokonuje kawa aż znajdzie się w Waszej filiżance ☕?
Kiedy krzew kawowca zacznie wydawać owoce…. trzeba je zebrać, tylko jak ? ?
✅ Picking – metoda polegająca na zrywaniu tylko dojrzałych owoców kawowca – czerwony kolor. Jest to metoda najlepsza jakościowo, lecz potrzebuje zaangażowania wielu osób i czasu, co generuje koszty, które mają później wpływ na cenę kawy w opakowaniu
✅ Stripping – czyli obrywanie ruchem zsuwającym gałęzi kawowca nie zwracając uwagi na to czy znajdują się tam owoce dojrzałe (czerwone), czy owoce niedojrzałe (zielone lub zielonoczerwone) lub zgnite. Metoda gorsza jakościowo od poprzedniej, lecz generuje mniejsze koszty i jest znacznie szybsza
✅ Zrywanie mechaniczne – wykorzystuje się sprzęt mechaniczny, który w krótkim czasie zrywa owoce kawy…. ale również gałęzie i liście co zanieczyszcza zbiór oraz uszkadza krzewy kawowca. Jest to najgorsza metoda pod względem jakości, jednak generuje najmniejsze koszty oraz jest najszybszym sposobem na zbiór owoców
Następnie kawa przechodzi proces oddzielenia miąższu od pestki … czyli naszego cennego ziarna ?
Życzymy miłego dnia i filiżanki pysznej kawy ☕?