Oddzielenie ziarna od miąższu jest bardzo istotną kwestią, która ogromnie wpływa na smak. Obróbka owoców nazywana jest z angielskiego – processing. Istnieje kilka metod i postaramy się podzielić je na 3 grupy

✅natural (naturalna, sucha) – polega na selekcji zebranych owoców, a następnie wystawienie ich na działanie promieni słonecznych w celu ich wysuszenia . Odbywa się to na dużych stołach lub dużych płaskich powierzchniach. Gdy owoce wyschną trafiają do maszyny, która zdziera wysuszone skórkę pozostawiając ziarno.Kawa obrabiana w ten sposób uzyskuje pełny owocowy smak oraz wyczuwalną słodycz
✅washed (myta, mokra) – owoce po zbiorach trafiaja do maszyny, która ma ściągnąć jak największą ilość miąższu. Następnie pestki trafiają do pojemników, w których poddawane są procesowi fermentacji w celu pozbycia się resztek miąższu. Kolejnie ziarna są myte wielokrotnie, aby wypłukać pozostałości po owocach. Czyste pestki trafiają na odpowiednie powierzchnie do wyschnięcia. Metoda ta nadaje kawie znacznie delikatniejszy i świeży smak, wpływa jednak na zwiększenie się kwasowości.
✅ inne metody mają na celu połączenie na poszczególnych etapach elementów z wyżej opisanych sposobów. Przykładem jest obróbka honey – owoce są pozbywane miąższu, a następnie razem z resztkami trafiaja na powierzchnie schnące, gdzie pod wplywem temperatury zostają oblepione przez pozostałości miaższu – stąd nazwa honey (ang. miód). Następnie ziarna są oczywiście oczyszczane.

Kolejne etapy dotyczą palarni kawy, gdzie trafiają surowe ziarna kawy z plantacji

Życzymy miłego dnia 😊

0