Wypalanie kawy jest bardzo istotnym procesem podczas jej produkcji . Od tego w jakich warunkach ono przebiegnie (temperatura i czas) zależy smak końcowy kawy. Temperatura palenia to 200-250 stopni Celsjusza, a czas zazwyczaj wynosi ok. 20 minut
Wyróżniamy 4 główne rodzaje palenia kawy :
light roast (jasne palenie) – ziarno jest matowe i ma kolor jasnobrązowy zbliżony do cynamonu; ten typ palenia wykorzystuje się w celu zachowania największej ilości naturalnych nut smakowych kawy charakterystycznych dla jej pochodzenia; smak jest bardzo delikatny z wyczuwalną kwaskowatością
medium roast (średnie palenie) – ziarno jest również matowe, ale kolor delikatnie ciemniejszy; delikatny smak nadal wyróżnia się wyczuwalną, choć słabszą już kwaskowatością, a zaczyna pojawiać się goryczka
medium dark roast (palenie średnio – ciemne) – na powierzchni ziarna zaczynają pojawiać się oleje zawarte w kawie, przez co nabiera barwy pełnej brązowej delikatnie błyszczącej; w smaku kawy zanika kwaskowatość, a głównie wyczuwalna jest goryczka
dark roast (ciemne palenie) – ziarno nabiera barwy ciemno brązowej oraz szklistą powierzchnie; smak kawy charakteryzuje się intensywnymi nutami z przeważającą goryczką
Należy zaznaczyć, że od stopnia palenia kawy zależy również zawartość kofeiny w ziarnie – im ciemniejsze palenie, tym mniejsza jest jej zawartość