Gdy już mamy odpowiednią dla nas kawę możemy przystąpić do przygotowania napoju.
Istnieje wiele rodzajów urządzeń, dzięki którym możemy to zrobić. Dzisiaj jednak skupimy się na jednej z najbardziej profesjonalnych metod – używając ekspresu kolbowego.
Podstawowym napojem kawowym jest espresso i tutaj należy wspomnieć o pojęciu jakim jest ratio – proporcja ilości użytej kawy do ilości cieczy w filiżance.
espresso ristretto – ratio 1:1
espresso normale – ratio 1:2
espresso lungo – ratio 1:3
Kolejną kwestią wpływającą na smak espresso jest czas parzenia, który powinen znaleźć się między 22 a 28 sekund.
Dlaczego jest to tak ważne? Ponieważ poniżej 22 sekund nie uzyskamy pełnego smaku, a powyżej 28 sekund nasza kawa stanie się nieprzyjemnie gorzka i będzie zawierała więcej kofeiny niż powinna jedna porcja kawy.
Do espresso podajemy również szklaneczke wody z przeznaczeniem opłukania kubków smakowych na języku przed wypiciem kawy