Gdy już mamy odpowiednią dla nas kawę możemy przystąpić do przygotowania napoju.
Istnieje wiele rodzajów urządzeń, dzięki którym możemy to zrobić. Dzisiaj jednak skupimy się na jednej z najbardziej profesjonalnych metod – używając ekspresu kolbowego.

Podstawowym napojem kawowym jest espresso i tutaj należy wspomnieć o pojęciu jakim jest ratio – proporcja ilości użytej kawy do ilości cieczy w filiżance.

☕ espresso ristretto – ratio 1:1
☕ espresso normale – ratio 1:2
☕ espresso lungo – ratio 1:3

Kolejną kwestią wpływającą na smak espresso jest czas parzenia, który powinen znaleźć się między 22 a 28 sekund.
Dlaczego jest to tak ważne? Ponieważ poniżej 22 sekund nie uzyskamy pełnego smaku, a powyżej 28 sekund nasza kawa stanie się nieprzyjemnie gorzka i będzie zawierała więcej kofeiny niż powinna jedna porcja kawy.

Do espresso podajemy również szklaneczke wody z przeznaczeniem opłukania kubków smakowych na języku przed wypiciem kawy 😊

0